Treatment Foster Care Oregon - TFCO er en behandlingsmetode, der er udviklet i Oregon i USA. På dansk ville vi nok kalde den Helhedsorienteret Familieplejebehandling, idet metoden forsøger at inddrage alle de påvirkningsmuligheder, der er i forhold til det barn, der har behov for behandling. Metoden retter sig mod udsatte børn og unge, der har svære adfærdsmæssige problemer og begyndende kriminalitet.
TFCO-familiepleje adskiller sig fra almindelig familiepleje på flere måder
Den er mere behandlingsorienteret. Når barnet og barnets familie kommer i TFCO - behandling anbringes barnet i en professionel plejefamilie, der i kraft af uddannelse eller erfaring har særlige kvalifikationer for at bidrage til behandlingsarbejdet. Der er ikke andre plejebørn end det barn, der er i TFCO - behandling, i plejefamilien. Der kobles et team af behandlere op om anbringelsen. Teamets medlemmer har hver især klart afgrænsede roller i behandlingen.
- Den er af kortere varighed. Den meget intensive behandling varer ca. 12 måneder, hvorefter de fleste af børnene og de unge kommer hjem og bor hos deres biologiske forældre igen. Den intensive behandling følges op af støtte og rådgivning til barnet og familien.
- Den er evidensbaseret. Metoden er udviklet i Oregon i USA med udgangspunkt i den aktuelle forskning på området og der er løbende lavet undersøgelser, der viser, at behandling med TFCO har bedre resultater end de mere traditionelle behandlingsmetoder.
- Den er alternativ til ophold i døgninstitutioner og socialpædagogiske opholdssteder.
I Sverige har metoden været benyttet i de sidste 10 år og man har også der gode resultater med indsatsen.
Selvom metoden er ny i Danmark, bygger den på kendte behandlingsmetoder som systemisk behandling og kognitiv terapi. Det afgørende nye i metoden er at den er meget systematiseret, og at der er en række hjælpeværktøjer til metoden. Disse pædagogiske værktøjer, og en meget systematisk opfølgning på om alle følger metoden, er det der adskiller den fra de mere kendte metoder i Danmark.
Der er koblet en række behandlere til TFCO-familieplejen
Teamets koordinator leder behandlingsindsatsen. Hun har kontakten til den kommunale sagsbehandler, superviserer plejefamilien og træder til, hvis der er problemer, der skal tages op på tværs af de personer, familie, skoler mv., der er involveret. Plejefamilien kan altid få fat i koordinatoren.
Terapeut for de biologiske forældre har kontakten med barnets forældre og yder familieterapi til dem. Barnets biologiske forældre kan altid få fat i sin terapeut.
Terapeut for barnet eller den unge yder rådgivning, støtte og terapi til barnet eller den unge.
Projektbeskrivelse - CESA etablerer TFCO-team i Syddanmark
Projekttitel:
Implementering af Treatment Foster Care Oregon (TFCO) som metode i Syddanmark.
Projektet løber fra 1. januar 2009 til 31. december 2011, hvorefter metoden forventes implementeret, således at den fortsætter fuldt finansieret ved salg af enkeltpladser til kommunerne.
Projektets formål:
CESA ønsker med projektet at forbedre særligt udsatte børn og unges muligheder for at få et godt liv på lige fod med andre mennesker - både mens de er anbragt og i deres senere tilværelse. Vi vil tilstræbe at nå målet ved at udvide viften af behandlingsmuligheder i Syddanmark med TFCO-metoden, der er en anerkendt evidensbaseret metode. Vi vil dermed indføre et systematiseret behandlingstilbud, hvor vi kombinerer behandlingsinstitutionens fagligt vidensbaserede behandlingsindsats med familieplejens kvaliteter, hvor der etableres relationer til få voksne. Ved implementering af metoden vil vi kunne tilbyde en gruppe af børn et tilbud, som de vil have mere gavn af end de tilbud, der eksister i dag.
I forhold til de mest udsatte børn og unge, der har svære adfærdsmæssige problemer og begyndende kriminalitet er det også formålet at mindske kriminaliteten og øge børnenes og de unges deltagelse i positive sociale aktiviteter.
Tilbudet er et alternativ til anbringelse på opholdssteder og døgninstitutioner. Det er et intensivt familieplejeforløb, hvor den unge modtager behandling og der gives uddannelse og træning til plejefamilie og biologisk familie.
Der har de seneste år været fokus på indsatserne for børn, unge og deres familier. Mange undersøgelser viser, at de indsatser der tilbydes ofte afbrydes uden, at de mål der er sat for indsatsen er nået.
Undersøgelser viser også, at børn og unge, der har været anbragt, har det sværere i livet end andre. De nyeste tal i rapport fra SFI peger på, at over 50 % af alle anbringelser af teenagers bryder sammen. Hovedårsagen til sammenbrudene er ofte de samme adfærdsmæssige problemer, der er årsagen til, at barnet eller den unge er anbragt. Der er derfor kommet fokus på, at de indsatser der tilbydes skal være evidensbaserede, i højere grad en de hidtil har været. Meget tyder på, at den eksisterende vifte af anbringelses- og behandlingsmuligheder ikke er tilstrækkelig. Kommunerne mangler tilbud, hvor der er dokumentation for, at de anvendte metoder virker.
Vi vil derfor med projektet bidrage til at trække et behandlingstilbud til Danmark, hvor der i udlandet er dokumenteret effekt. Til projektet skal der kobles effektmåling, så vi igennem projektperioden vil få afklaret om metoderne kan tilpasses danske forhold og om de også virker i Danmark, i forhold til den målgruppe vi vil optage.
I forbindelse med planlægningen af projektet har vi været i dialog med de fynske kommuner. Det generelle billede fra denne dialog er, at kommunerne er interesseret, i at CESA etablerer TFCO-behandling som et nyt tilbud. Fra de mindre kommuner er der givet udtryk for, at kommunen ikke har et tilstrækkeligt antal sager til at etablere eget team, de synes derfor, at det er rigtigt at etablere teamet i CESA's regi.
Projektet iværksættes i samarbejde med Servicestyrelsen, der er i gang med at implementere TFCO som behandlingsmetoden i Danmark. Det er imidlertid ikke lykkedes styrelsen at indgå aftaler med kommuner i Syddanmark, hvorfor vores projekt skal sikre, at der også i Syddanmark er mulighed for at etablere TFCO forløb. Undervisning af TFCO-teamet og tilknyttede plejefamilier vil blive varetaget af Familje Forum, Lund i Sverige, der har rettighederne til at udbrede behandlingsmetoden i Norden.
Projektets målgruppe
Tilbud om behandling efter TFCO-metoden er et alternativ til anbringelse i opholdssted eller i døgninstitution, herunder i behandlingsinstitution. Der kan være tale om børn og unge, med afbrudte forløb i familiepleje, opholdssteder og institutioner. Der kan også være tale om børn og unge med væsentlige skoleproblemer og evt. begyndende kriminalitet eller eksperimenterende misbrug.
Målgruppen omfatter følgende typer af børn og unge
Børn med adfærdsvanskeligheder
- Børn der er omsorgssvigtede i opvæksten
- Børn med relations- og tilknytningsvanskeligheder
- Børn med problemer i skolen
- Børn med ADHD/DAMP eller mistanke derom